Reciotto della Valpolicella (BIO), DOCG Valpolicella, La Dama

Vorige Artikel 4 van 5 Volgende
€ 23,50
Aantal

Een klassieker en vader van de beroemde Amarone della Valpolicella, de zoete variant van de Amarone dus.

De  "Recioto della Valpolicella Classico DOCG"

Een mond vol maar dat is de wijn ook. Gemaakt door de nog redelijk jonge wijnmaker Gabriele Delcanale, werkend in het Valpolicella Classico gebied ( Negrar). Regelmatig laat hij zijn collega's versteld laat staan van een gamma aan kwaliteit die je zelden aantreft, maar als importeur altijd naar op zoek bent. Dit jaar nog (2017) van de 85 Amarones die het consortium (vereniging van wijnboeren) proefde direct uit het vat no, eindigde de wijn van Gabriele binnen de top 5. Vele gerenomeerde namen en grote bedrijven verbaasd achterlatend. BIO wijn toch, ietswat in deze streek nog geen gemeengoed is. Gabrielle slaagt er telkens weer in iets heel bijzonders te maken en biologisch en voor een redelijke prijs. Een heerlijke combinatie. Proef deze wijn zelf op een van onze masterclasses!

Karakteristiek van de wijn: Net als de Amarone meer dan 3 maanden gedroogde druiven maar een gistingsproces wat eerder wordt gestopt. Dus maximale concentratie van de smaakelementen die de wijn bevat maar met meer restzoet in de wijn. Vandaar een dessertwijn want als de gisting doorgaat krijg je de Amarone.

 

Druivensoorten: Corvina 85%, Corvinone 10%, Rondinella 5%.

(Omschrijving van Gabriele)

In de loop der jaren hebben we op de boerderij onze porties percelen geïdentificeerd waarin de druiven een hoge suikerconcentratie bereiken met behoud van een buitengewone zuurgraad. Alleen deze druiven worden verzameld en tot rust gebracht voor de productie van Recioto. Het droogproces duurt tot begin maart, waarna de druiven worden geperst en een zeer langzame lage temperatuur fermentatie transformeert slechts een deel van de suikers in alcohol, waardoor de zoete wijn. Recioto ongeveer 1 jaar rijpt in grote houten vaten  en daarna gedurende 6 maanden in een fles.

Productiegebied: gemeente Negrar, plaats San Vito - 45 ° 30'48.36 "N, 10 ° 55'46.49" E

Type bodem: Klei met kalksteenskelet Hoogte van de wijngaarden: 200 m s.l.m.

Druiven: Corvina 85%, Corvinone 10%, Rondinella 5% Leeftijd van de wijnstokken: 35 - 40 jaar

Type wijngaard: Veronese Pergola opbrengst: 90 q.li ha

Oogst: Eind september, eerste decennium oktober geoogst en met de hand geplukt in 6 Kg

Indroging druiven: traditioneel fruit met natuurlijke ventilatie voor ongeveer 120 tot 150 dagen, met een gewichtsverlies van 50%

Vinificatie: in nieuwe barriques met koude pre-maceratie gedurende 10 dagen, dan langzaam fermenteren tot spontane stop.

Rijping: in barrières van de tweede pas voor 12 maanden, gedurende 6 maanden in flessen voor  de fles de markt op mag.

Flessen geproduceerd: 1.000 jaarlijks met 0,5 L elk

Kleur: robijnrood met violette reflecties

Geur: kersenlikeur, jam, cacao en specerijen.

Smaak: zoet, warm, romig

Matches: Chocolade, gebak met chocolade, gekruide kazen

Serveertemperatuur: 14 - 16 ° C

Houdbaarheid: 15 jaar

 

© 2008 - 2020 webwinkel Pura Passione en Bio-wijn.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.