Richtlijnen EU over BIO wijn

Chemische -synthetische spuit en bemestingsmiddelen.

De wettelijke richtlijnen in de EU verbiedt de toepassing van chemische -synthetische spuit en bemestingsmiddelen. Wel mag er koper en zwavelsulfaat gebruikt worden voor de bestreiding van ziekten in de wijngaard en tijdens de fermentatie (zijn natuurlijke producten), echter deze worden zo min mogelijk toegepast. Normaal mag er tot 150 mg sulfiet per liter in een wijn voorkomen (nieuwe EU richtlijn per 1-1-2009). De BIO wijnen hebben doorgaans slechts 30 tot 60 mgr. sulfiet per liter. De maximum hoeveelheid voor BIO wijnen is nu 100 mgr. per liter dankzij onze Franse en Duitse vrienden ....  La France zou volgens het journaal van 60% van de pesticiden in de wijnbouw van Europa hebben benut. Een bedenkelijke eer!

Zelf BIO wijn ervaren / proeven!

Gelukkig is het deze keer juist Italië wat een voorbeeld geeft. Het grootste wijnland in HL maar veel belangrijker, het land met de meeste druivenrassen in de wereld. Met veel kleinere wijnboeren die nog vaak ambachtelijk werken, Coöperaties die vaak uitstekend werken. Ook wel massa productie, maar steeds meer ook met kwaliteit bezig. In Italië begint de dag al met wat gaan we eten en welke wijn erbij. Kwaliteit graag tegen redelijke prijs. Zelf BIO wijnen proeven en het verschil ervaren kan op de Masterclasses die we regelmatig in Vught bij de Gouden Ton van register Vinoloog Johan Paymans houden. Met zowel een warm bad als in een Gouden Ton.  zie Agenda

 

Gentechnieken

Het inzetten van gentechnieken en op deze wijze veranderde organismen zijn in de biowijn productie verboden. De planten in een biologische omgeving worden zelf langszaam maar zeker meer recistent tegen ziekten.Biologiech geproduceerde druiven worden op een goede bodem geteeld, met voldoende natuurlijke voedingsstoffen en vaak worden andere planten die de juiste voedingsstoffen hebben in de nabijheid (vaak tussen de wijnranken in) geteeld. Door op het juiste moment te ploegen krijgt de druif weer nieuwe voedingsstoffen. Ook worden bloemen en planten gezaaid die de juiste insecten aantrekken, zowel boven de grond als er in. Dit ook ter voorkoming van teveel verkeerde insecten in de wijngaard. Deze wijze van produceren noemt men biodynamische druiventeelt. De beste BIO wijnboer van Italië 2012 (Roberto di Filippo) heeft tegenwoordig ganzen in zijn wijngaarden en het ploegen doet hij zoals hier aangegeven. Deze passie voor zo natuurlijk mogelijk werken leverde hem overigens ook een gebroken been op toe hij met de ploeg bezig was en ..... ja dat hoort er ook bij.

 

 

Strengere regels voor

Hoewel de regels vooral de gezonde plant en dierwereld in de wijngaard beschermen, gelden ook in de wijnkelder strenge regels.

Voor het stabiliseren, filteren en in balans brengen van de Biowijn mag geen gelatine, runderbloed, metawijnzuur of andere discutabele middelen worden ingezet. De wijn dient op zo natuurlijk mogelijk wijze tot stand gebracht te worden. Zo zijn ook omgekeerde osmose (onttrekt water aan de wijn en maakt deze daardoor geconcentreerder) of kryoextraktie (Wijnconcentraat uit bevroren druiven winen),  niet toegestaan. 

De most van de wijn mag tot maximaal 40 graden verhit worden en niet zoals voor gebeurt tot 60 graden of meer. Dat alles dient ertoe om een zo natuurlijk mogelijk product te maken.

Prijs van de BIO wijn Deze wijnen zijn wel iets duurder omdat de opbrengst per hectare minder is (geen extreme toevoeging kunstmest). Dus geen 160 hl oogst maar slechts 60 hl en dat scheelt toch wel erg veel! De jonge bio wijngaard is zeker in het begin meer ontvankelijk voor ziekten. Meer risico op een mislukking van de oogst dus. Echter de wijngaard ontwikkeld zich met de jaren tot een sterke biotoop die steeds betere druiven levert en daardoor (als de oenoloog en het weer ook meespeelt) ook steeds betere wijnen.

 

 

Bio Bio Bio begint echter steeds meer geacepteerd te worden. Waren het in het begin nog de mileuactivisten of de vroege zieners, tegenwoordig zijn het steeds meer gevesatigde wijnhuizen die zien dat hun vaak al jarenlange werkwijze ook gecontroleerd mag worden en steeds meer aan erkenning van de kenners krijgt. Waren er rond 2004 maar tussen de 2 en 3 % Bio wijnboeren in de EU met Griekenland zelfs als topper met 2.9% tegenwoordig heeft Italië boven de 10% BIO wijn productie en dat aantal stijgt snel.

Roberto di Filippo, Canara, Umbria 

Zorgelijk is wel de gebrekkige controle aan de EU grenzen en ook binnen de EU is er nog erg veel te verbeteren. Zo mogen er 100 stoffen aan wijn worden toegevoegd en 45 processen worden toegepast. Zijn de bio wetten per land nog steeds verschillend of de locale wetten strenger dan de EU wet (die vooral door Duitsland en Frankrijk wordt bepaald!) Buiten de EU is het nog erger gesteld, Australië, Nieuw Zeeland maar ook zuid Africa, America hebben een veel minder vergaande wetgeving en controle. Dus ...... helaas noig veel onzekerheid.

 

Werk aan de BIO winkel dus!

 

 

© 2008 - 2021 webwinkel Pura Passione en Bio-wijn.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.