BIO wijnen informatie

Schrijf in voor de nieuwsbrief en we houden u op de hoogte!

 

BIO wijnen

Keuze voor 100% BIO wijnen

Ook via www.bio-wijn.nl kunt u op deze pagina terecht komen. Binnen onze Pura Passione website vindt u een overzicht van wijnen die van druiven gemaakt zijn, die op biologische of biodynamische wijze geteeld zijn en die wij gemakshalve BIO-wijnen noemen.

BIO = LOGISCH

  • Minder sulfiet (vaan maar 40 Mg/ltr terwijl 100 tot 150 meer gebruikelijk is
  • Minder gerommel in de wijngaard
  • Geen kunstmest dus geen overbelasting van de wijngaard
  • Geen opesticiden in de wijngaard
  • In Laboratorium gecontroleerd

Eigen import

De meeste wijnen worden door ons zelf geimporteerd. Na twee sommelier opleidingen en 13 jaar ervaring met inkoop van wijnen werd duidelijk dat het roer om kan naar wijnen met minder schadelijke effecten.  Op dit moment zijn we bezig veel nieuwe wijnen toe te voegen en de oude (niet bio) wijnen zijn grotendeels al verwijderd. (zie verkoop kelderschatten en kelder restanten!) Als (oud) manager in de gezondheidszorg en verpleegkundige is bij deze sommelier de aandacht voor GEZONDHEID een ingebouwde reflex. De keus om over te stappen is dus ook heel logisch vananuit dat perspectief.

Proeven!

Thuis proeven, bestel een proefpakket tegen gereduceerde prijs of laat deze sommelier uw groep thuis of tijdens een masterclass verrassen met 10 wijnen en passende hapjes. Nog nooit een negatieve klank gehoord hierover. 2 1/2 tot 3 uur genieten van wijn en spijs en het verhaal er achter.  

Italiaanse wijnlessen online en proeven thuis!

In samenwerking met Josje van Oostrom, gastronoom sommelier die in Italië woont en werkt o.a. een boek schrijft over Italiaanse BIO wijnen en online wijncursussen organiseert gaan wij samen ook de proefpaketten en rehelmatig ook in Nederland informatieve proeverijen organiseren.

Meer weten / contact

Mail naar info@pura-passione.nl voor meer info of bel Gastronoom sommelier Ed Baten (Nederlandse en Italiaanse sommelier opleiding gevolgd) T 0651222009 

 

Geniet zoals altijd, "met mate en regelmaat" en met Pura Passione!

 

Chemische -synthetische spuit en bemestingsmiddelen.

De wettelijke richtlijnen in de EU verbiedt de toepassing van chemische -synthetische spuit en bemestingsmiddelen. Wel mag er koper en zwavelsulfaat gebruikt worden voor de bestreiding van ziekten in de wijngaard en tijdens de fermentatie (zijn natuurlijke producten), echter deze worden zo min mogelijk toegepast. Normaal mag er tot 150 mg sulfiet per liter in een wijn voorkomen (nieuwe EU richtlijn per 1-1-2009). De BIO wijnen hebben doorgaans slechts 30 mgr. sulfiet per liter.

Gentechnieken

Het inzetten van gentechnieken en op deze wijze veranderde organismen zijn in de biowijn productie verboden. De planten in een biologische omgeving worden zelf langszaam maar zeker meer immuun tegen ziekten.Biologiech geproduceerde druiven worden op een goede bodem geteeld, met voldoende natuurlijke voedingsstoffen en vaak worden andere planten die de juiste voedingsstoffen hebben in de nabijheid (vaak tussen de wijnranken in) geteeld. Door op het juiste moment te ploegen krijgt de druif weer nieuwe voedingsstoffen. Ook worden bloemen en planten gezaaid die de juiste insecten aantrekken, zowel boven de grond als er in. Dit ook ter voorkoming van teveel verkeerde insecten in de wijngaard. Deze wijze van produceren noemt men biodynamische druiventeelt.

Strengere regels voor

Hoewel de regels vooral de gezonde plant en dierwereld in de wijngaard beschermen, gelden ook in de wijnkelder strenge regels.

Voor het stabiliseren, filteren en in balans brengen van de Biowijn mag geen gelatine, runderbloed, metawijnzuur of andere discutabele middelen worden ingezet. De wijn dient op zo natuurlijk mogelijk wijze tot stand gebracht te worden. Zo zijn ook omgekeerde osmose (onttrekt water aan de wijn en maakt deze daardoor geconcentreerder) of kryoextraktie (Wijnconcentraat uit bevroren druiven winen),  niet toegestaan. 

De most van de wijn mag tot maximaal 40 graden verhit worden en niet zoals voor gebeurt tot 60 graden of meer. Dat alles dient ertoe om een zo natuurlijk mogelijk product te maken.

Deze wijnen zijn wel iets duurder omdat de opbrengst per hectare minder is (geen extreme toevoeging kunstmest) en ze is zeker in het begin meer ontvankelijk voor ziekten. Meer risico op een mislukking van de oogst dus. Echter de wijngaard ontwikkeld zich met de jaren tot een sterke biotoop die steeds betere druiven levert en daardoor ook steeds betere wijnen.

 

 

© 2008 - 2017 webwinkel Pura Passione en Bio-wijn.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.