Gevolgen pesticiden / chemie voor de agrariërs

Artikel gehaald uit onderzoek RIVM

Effecten Gewas "beschermingsmiddelen"

Deze kunnen bij acute blootstelling leiden tot misselijkheid of irritaties van huid, slijmvliezen of luchtwegen. Naar de effecten van chronische blootstelling is vooral onder agrariërs en hun gezinsleden onderzoek gedaan. 4.1 Gezondheidseffecten bij agrariërs Het ligt voor de hand om bij het zoeken naar een relatie tussen blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en gezondheidseffecten eerst te kijken naar agrariërs en hun gezinsleden, omdat zij het hoogst zijn blootgesteld.

Voor deze groep zijn in epidemiologisch onderzoek geregeld associaties gevonden tussen beroepsmatige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en een aantal gezondheidseffecten. Dit zijn: een verlengde tijd tot zwangerschap (bijvoorbeeld bij fruittelers), een toename van het aantal abortussen, een minder effectief verloop van IVF (bij blootstelling van de man), een lager gewicht van de placenta, een verminderde groei van de foetus, aantasting van cognitieve vermogens, de ziekte van Parkinson, ALS, en diverse vormen van kanker.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat blootstelling van de ouders tijdens (of voorafgaand aan) de zwangerschap, kan leiden tot effecten bij hun kinderen. Bijvoorbeeld een lager geboortegewicht, meer lichaamsvet bij schoolkinderen, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, verminderde ontwikkeling van geslachtsorganen bij jongens, een vervroegde borstontwikkeling bij meisjes en kanker waaronder leukemie. Vooral voor de ziekte van Parkinson en leukemie bij kinderen van agrariërs zijn de bevindingen consistent. De heersende wetenschappelijke opvatting is dat één blootstellingspiek aan een schadelijk agens tijdens een gevoelige ontwikkelingsfase van een kind schade aan de ontwikkeling van dat kind kan berokkenen. Dat kan bij gewasbeschermingsmiddelen ook het geval zijn (GR, 2014). 

© 2008 - 2021 webwinkel Pura Passione en Bio-wijn.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.